Είναι σκούρα μαλακιά, ρητινώδης, κολλώδης ουσία, αρωματική, που οι μέλισσες την συλλέγουν από τους οφθαλμούς των φυτών και των δέντρων. Είδος ρητίνης θα έλεγε κανείς. Η δύναμη της πρόπολης και η τελική διαμόρφωση της σύστασής της οφείλεται στην επεξεργασία που υφίσταται από την μέλισσα. Κατά την συλλογή, αλλά και μετέπειτα κατά την μάσηση, οι μέλισσες προσθέτουν κάποιες εκκρίσεις τους στην πρόπολη, μεταβολίζοντάς την. Η μυρωδιά της μοσχοβολά και είναι ανάμικτη, σαν λιβανορητίνες με αιθέρια έλαια. Σε θερμοκρασία 35 με 45 βαθμούς μυρίζει έντονα και η υφή της αναλύει σιγά σιγά ως τους 60 – 70 βαθμούς που υγροποιείται, ενώ γύρω στους 0 βαθμούς κρυσταλοποιείται. Είναι διαλυτή στο οινόπνευμα. Είναι το αντιβιοτικό και η προστασία των μελισσών. Με την πρόπολη οι μέλισσες απολυμαίνουν - δημιουργούν αποστείρωση στο εσωτερικό περιβάλλον της κυψέλης τους, προσθέτουν λίγη στο κερί με το οποίο θα σφραγιστούν οι εκκολαπτώμενες προνύμφες, εξυγιαίνονται οι ίδιες, βαλσαμώνουν τυχόν ανεπιθύμητους εχθρούς, ενώ κλείνουν ή στενεύουν ανεπιθύμητες σχισμές, και συγκολούν τα πάντα μ' αυτήν εσωτερικά της κυψέλης. Ο Dr Kupsinel λέει πως «Γιά να έχουν οι μέλισσες βασιστεί στην πρόπολη γιά πολλά πολλά εκατομύρια χρόνια, σίγουρα θα πρέπει να κάνουν κάτι το σωστό, γιατί οι κυψέλες περιέχουν λιγότερα βακτήρια και είναι περισσότερο αποστειρωμένες απ' ότι και τα νοσοκομεία. Η πρόπολη? Είναι απίστευτη». Μην ξεχνάμε πως χάρη στην πρόπολη (και στο δηλητήριο βέβαια) έχει καταφέρει η μέλισσα να επιβιώσει ανάμεσα από τις χιλιο- χιλιετηρίδες, φτάνοντας στις μέρες μας.
Ετυμολογία Οι Αρχαίοι Έλληνες χρησιμοποίησαν την πρόπολη και την ονομάτησαν. Πρό.....πολη, Προ.....των Πυλών.., προ της Πόλεως ή Μπροστά από την Πόλη. Οχύρωση δηλαδή, Ασπίδα – Θωράκιση. Της Πολιτείας των μελισσών πρώτα απ' όλα. Αλλά και δώρο του ανθρώπου συνάμα. Άμυνα και προστασία του οργανισμού εσωτερικά και εξωτερικά, από οτιδήποτε μολυσματικό και παθογόνο αυτός βάλεται ή περιβάλεται. Προστασία του οργανισμού: της μέλισσας, του ανθρώπου, των ζώων, αλλά και των φυτών. Παρ' ότι εδώ και χιλιάδες χρόνια ο άνθρωπος γνωρίζει και χρησιμοποιεί την πρόπολη, μόλις τα τελευταία 60-70 χρόνια το ενδιαφέρον μας γι' αυτήν, ανανεώνεται σε μέγιστο βαθμό.
Η μέση σύσταση της πρόπολης κατά ένα αντιπροσωπευτικό μέσω όρο,
(γιατί οι πηγές συλλογής είναι πολλές),
αποτελείται από:
45 – 55% Ρητίνες και βάλσαμα
25 - 35% Κεριά και λιπαρά οξέα
10% Αρωματικά και πτητικά αιθέρια έλαια
5% Γύρη και άλλες οργανικές ουσίες
5% άλλα οργανικά και μεταλλικά στοιχεία.
Η χρήση της πρόπολης εσωτερικά και εξωτερικά ενδύκνειται και εφαρμόζεται σε πλήθος περιπτώσεων, για τις οποίες θα ακολουθήσει σε επόμενες παραγράφους εκτενής αναφορά. Η πιό συνηθισμένη μορφή γενικής χρήσης πρόπολης εσωτερικά ή εξωτερικά, είναι αυτή του εκχυλίσματος-διαλύματος ή του βάμματος. Έτσι λοιπόν, αν πρόκειται γιά καθημερινή θεραπεία ή καταπολέμηση κάποιας παροδικής ασθένειας, η συνιστώμενη δόση γιά εσωτερική χρήση είναι 15-25 σταγόνες από το διάλυμα 30%, σε 1-1.5 δάκτυλο νερό σε κρασοπότηρο, 3 φορές την ημέρα, μισή ώρα πριν το φαγητό. Με το ίδιο αυτό αραιωμένο διάλυμα, μπορούμε επίσης να κάνουμε γαργάρες και μπουκώματα σε όλα τα προβλήματα της στοματικής κοιλότητας και του φάρυγγα, όπως και εξωτερικά πλύσεις (με τη βοήθεια μιάς μπατονέτας): σε ρουθούνια, αυτιά, αλλά και σε ανοιχτές πληγές στο σώμα. Εκτός της πλύσης εξωτερικά, η συνηθισμένη εφαρμογή του διαλύματος-εκχυλίσματος γιά πληγές, κοψίματα, χτυπήματα, έρπητες και άλλα δερματικά είναι η τοπική επάληψη, αναραίωτου ή ελάχιστα αραιωμένου (άλλο τόσο νερό). Προληπτικά, γιά καλή υγεία του ανοσοποιητικού μας, ως προστασία κατά των ιών, ελαστικότητα του δέρματος κ.λ.π. είναι καλό να πίνουμε εκχύλισμα πρόπολης το πρωί, μία δόση των 20 σταγόνων αραιωμένη. Η ιατροφαρμακευτική χρήση της πρόπολης και όλων αυτών των παρασκευασμάτων της ποικίλει εκάστοτε και εξαρτάται από την ανάγκη κάθε περίπτωσης, καλύπτει δε και επιδρά σαρωτικά, σε σχεδόν ολόκληρο το φάσμα της υγείας του ανθρώπινου οργανισμού, στα όρια του θαύματος. Έτσι λοιπόν στις περισσότερες των περιπτώσεων, συνηθίζεται η χρήση του εκχυλίσματος-βάμματος αλκοόλης, σκέτου ή αραιωμένου, με λήψη από το στόμα θεραπευτικά γιά διάφορες παθήσεις, γαργάρες-μπουκώματα, πλύσεις γιά όλα τα στοματικά και Ω.Ρ.Λ. προβλήματα, είτε η επιδερμική του εναπόθεση γιά αποστείρωση, επουλώσεις πληγών, θεραπεία εκζεμάτων, καψίματα κ.λ.π. Η μασώμενη πρόπολη είναι χρήσιμη γιά την περιοδοντίτιδα και όλα τα στοματικά, αλλά και τα στομαχικά προβλήματα. Με έλαιο είναι επίσης κατάλληλη γιά έλκη και γαστρεντερικά αλλά και πληγές στο στόμα. Η πληθώρα των αλοιφών και κεραλοιφών της πρόπολης αντιμετωπίζουν (μέσω της επάληψης) όλα τα δερματικά προβλήματα (και τα πλέον δύσκολα), όπως χρόνιες μυκητιάσεις και εκζέματα. Επίσης γίνεται και επίπαση πληγών με σκόνη-πούδρα πρόπολης, η οποία χρησιμοποιείται επιπροσθέτως γιά παρασκευή πάστας πρόπολης γιά εσωτερική κυρίως χρήση.
Η καθαρή πρόπολη συλλέγεται με χρήση σίτας πρόπολης που παρεμβάλεται στο μελίσσι. Επίσης απαιτείται ένας τόπος-μελισσοκομείο με ποιοτική ποικιλία προπολοδοτικών δέντρων και φυτών. Το φάσμα των αποχρώσεων στην πρόπολη ποικίλουν ανάλογα με την πηγή συλλογής της: ενίοτε σε χρυσίζουσες και κοκκινίζουσες σε πράσινου, καφεμπέζ ανοιχτού, καφέ σκούρου. Μπορεί να παρασκευαστεί και να συσκευαστεί σε πολλές μορφές. Αφού η πρόπολη συλλεχθεί, καθαριστεί και πλυθεί, μπορεί να χρησιμοποιηθεί με πολλούς τρόπους. Στην αρχική της μορφή (ακατέργαστη σε μικρά κομματάκια) είναι μασώμενη, σαν φυσική τσίχλα. Εάν κονιορτοποιηθεί διά της κατάψυξης, μπορεί να χρησιμοποιηθεί γιά παρασκευή εκχυλισμάτων – βαμμάτων αλκοολούχων ή υδατικών, ψυχρών ή θερμών, εκχύλισματος με λάδι, εκχυλίσματος με γλυκόλη κ.α. Η πλέον δυνατή μορφή παρασκευάσματος πρόπολης παραμένει η εκχύλιση-διάλυση σε αιθυλική αλκοόλη, (το οποίο παρεξηγημένα ο περισσότερος κόσμος ονομάζει βάμμα μιάς και γιά το τελευταίο απαιτείται και βρασμός με νερό) που διατίθεται σε διαφορετικές πυκνότητες από 15 ως 50 %. Η ιδιαιτερότητα της αλκοόλης είναι ότι διυσδύει βαθύτερα στην πρόπολη η οποία λόγω της μεγάλης πτητικότητάς της μπορεί να αποδεσμεύσει σε μέγιστο βαθμό όλες της τις ουσίες και τα συστατικά μέσα στην αλκοόλη. Η εκχύλιση σε γλυκόλη (υδατικής βάσης) χρησιμοποιείται γιά την παρασκευή πάμπολλων καλυντικών γαλακτωμάτων, κρεμών, αλοιφών κ.α. Μπορούν επίσης να παρασκευαστούν: γαλακτώματα ελαιούχα, κεραλοιφές πρόπολης, σιρόπι ή μελοσίροπο, λοσιόν-άφτερσέιβ, χάπια-ταμπλέτες, οδοντόκρεμες και πλήθος άλλων καλυντικών και μη, προϊόντων.
Είναι προφανές ότι η έντονη βιολογική δραστικότητα της πρόπολης
σχετίζεται με την χημική της σύσταση.
Με την χρήση της χρωματογραφίας λεπτής στιβάδας, της μαγνητικής
αντήχησης του πυρήνα με φως και άλλων μεθόδων, έχουν εντοπιστεί στην
πρόπολη 23 διαφορετικά βιολογικά ενεργά συστατικά, κυρίως
φλαβονοειδούς και τερπενοειδούς φύσης.
Οι βιολογικές-θεραπευτικές δράσεις και ιδιότητες της πρόπολης ξεπερνούν
τις 300 και οφείλονται κάθε φορά είτε σε κάποιο μεμονομένο συστατικό
της είτε σε αποτέλεσμα συνδυασμένης δράσης περισσότερων του ενός.
Οι κυριότερες ιδιότητες - δράσεις από αυτές, φέρουν την πρόπολη να είναι:
αντιοξειδωτική - ανοσοποιητική, αντιμικροβιακή, αντιφλεγμονώδης, αντιμυκητιακή,
αντισηπτική, βακτηριοστατική, αντιϊκή, ηπατοπροστατευτική, επουλωτική,
αναισθητική – ναρκωτική, ενώ παράλληλα συντείνει στην ιστολογική αναγέννηση.
Ο κύριος όγκος των ρητινών που περιέχει η πρόπολη, συντίθεται και αποτελείται
από φλαβονοειδή και φαινολικά οξέα ή τους εστέρες τους και ξεπερνά το 50% των συστατικών της.
Αυτή η πλούσια συγκέντρωση σε βιοφλαβονοειδή είναι που προσδίδει στην πρόπολη
την θεραπευτική της δύναμη. Στους ιατρικούς κύκλους τα βιοφλαβονοειδή
αναφέρονται ως βιταμίνη Ρ.
1) Ανοσοποιητική δράση:
Η στοματική λήψη πρόπολης, διεγείρει το γενικό αλλά και το ειδικό ανοσοποιητικό σύστημα,
ενδυναμώνοντας τις ανοσοποιητικές δυνάμεις του οργανισμού.
Δρα συμπληρωματικά, αυξάνοντας την φαγοκυτταρική δραστηριότητα όπως και την Properdin στο αίμα των ζώων.
Διεγείρεται η σύνθεση ειδικών αντισωμάτων (Agglutinine, Praezipitine) και
αυξάνεται η περιεκτικότητα του συμπληρώματος και του τμήματος της γαμμασφαιρίνης
στον ορό του αίματος.
Παράλληλα επιβεβαιώνεται η παντελής έλλειψη τοξικότητας στον οργανισμό από την πρόπολη.
Αντίθετα, η πρόπολη αφαιρεί τοξική δράση από τις τοξίνες.
Ρουμάνοι ερευνητές-συγγραφείς (J. Krisan, 1976) εξέτασαν in vitro και
αιματολογικά την επίδραση υδατικού εκχυλίσματος πρόπολης κατά του επιφανειακού
αντιγονιδίου της ηπατίτιδας-Β και παρατήρησαν σαφή και χαρακτηριστική ανασταλτική
επ' αυτού επίδραση.
2) Αντιοξειδωτική δράση
Οφείλεται στις ιδιότητες σάρωσης των ελεύθερων ριζών οξυγόνου,
όπως είναι τα υπεροξείδια (ισχυρή δράση) και οι αλκόξυ-ρίζες (ασθενέστερη δράση),
που παράγονται μετά την οξείδωση των ουδετεροφίλων από την λουμινάλη,
ΝΑD-D οξειδάση και μυελο-υπεροξειδάση. Η αντιοξειδωτική δράση της πρόπολης
πιθανά να οφείλεται στα πολυφαινολικά συστατικά της.
3) Αντικαρκινική δράση
Οφείλεται κυρίως στα φαινολικά συστατικά της πρόπολης, γιά την οποία είναι γνωστό
(όπως και γιά τα φυτά από τα οποία προέρχεται), ότι έχουν την ιδιότητα να
αναστέλλουν την ανάπτυξη των φυτών και το φύτρωμα των σπόρων,
δράση που οφείλεται στην περιεκτικότητα σε p-Oxybenzol και p-Kumarsaeure,
Sesquiterpen “L” και σε δύο φλαβονόνες παράγωγα της Νaringenin.
Απ' εκεί και πέρα, μ' αυτήν ακριβώς την αναστολή της ανάπτυξης
είναι πολύ πιθανόν να σχετίζονται και οι διαπιστωμένες μορφολογικές αλλαγές
στα κύταρα και τους ιστούς του Karzinomaszites Ehrlich, όταν ήρθαν σε επαφή
με σκόνη από αλκοολούχο εκχύλισμα πρόπολης. Παρατηρήθηκε τέλεια διακοπή
της αναπνοής των ασκιτικών κυττάρων του καρκινώματος.
Στην ιστολογική εξέταση βρέθηκαν δυστροφικές αλλαγές στα κύτταρα
του όγκου και υπερπλασία στον συνεκτικό ιστό.
Ακόμη η πρόπολη φέρεται να δρα καίρια σε καρκινικά κύτταρα του παχέως εντέρου,
καθώς και με εκδήλωση κυτταροτοξικής δράσης έναντι του ινοσαρκώματος.
Επίσης έχει βρεθεί πως η χρήση πρόπολης συντελεί στην καθυστέρηση της
εξέλιξης σε καρκίνους του δέρματος, δράση που οφείλεται κυρίως στο
διτερπένιο C20H32O3 που περιέχει. Επίσης επάγει την απόπτωση σε καρκινικά κύτταρα του ήπατος.
4) Αντι-ηπατοτοξική και ηπατοπροστατευτική δράση
Κατ'αρχήν παρατηρείται μείωση των τιμών των GOT, GPT, LDH μετά από χορήγηση
αιθανολικών εκχυλισμάτων πρόπολης σε πειραματόζωα στα οποία προηγήθηκε
χορήγηση των ηπατοτοξικών παραγόντων-ουσιων PWE και CC14.
5) Αναγεννητική ιστολογική δράση
Παράλληλα με την κατασταλτική δράση της πρόπολης στην ανάπτυξη καρκινικών κυττάρων,
από την άλλη πλευρά (και όντας αξιοπερίεργα), η πρόπολη δρα διεγερτικά στην
αναγέννηση τόσο φυτικών, όσο και ζωϊκών ιστών (οστών, μυών, νεύρων).
Με άλλα λόγια μιλάμε γιά δύο αντίρροπες ή εκ διαμέτρου αντίθετες δράσεις:
την καταστολή της ανάπτυξης και την διέγερση της αναγέννησης ιστών.
Μία τέτοια πολυλειτουργία παρατηρείται συχνά, σε ουσίες που είναι
συμμέτοχες στα συστήματα προστασίας των ανώτερων φυτών.
Η πρόπολη αυξάνει θεαματικά τον επιθηλιακό ιστό και την ανάπτυξη των κυττάρων
στο επούλωμα των πληγών λόγω των φλαβονών. Ως γνωστό φαρμακευτικά παρασκευάσματα
με βάση τα φλαβονογλυκοζίδια χρησιμοποιούνται στην ιατρική γιά την
θεραπεία διαφόρων μορφών έλκους.
6) Αντιφλεγμονώδης δράση
Η πρόπολη είναι σε θέση να εμποδίζει ή αναχαιτίζει την εξέλιξη ή την
συνέχιση μιάς φλεγμονής. Σημαντικό ρόλο στην αντιφλεγμονώδη αυτή δράση της
φαίνεται να διαδραματίζει το καφεϊκό οξύ και τα παράγωγά του.
Τα φλαβονοειδή επίσης έχουν ή παρουσιάζουν μιά σταθεροποιητική επίδραση
στα τοιχώματα των τριχοειδών αγγείων, ελαττώνοντας την θραυστικότητά τους,
δρώντας επιπλέον ως κατα-λύτες στις λειτουργίες μεταβολισμού και βελτιώνοντας
την διατροφή του ιστού. Παράλληλα όμως φαίνεται πως η πρόπολη:
α) διεγείρει την κινητικότητα των μακροφάγων,
β) αναστέλλει τα ένζυμα διυ-δροφολική ρεκτουδάση και υαλουρονιδάση που
διαδραματίζουν σημαντικό ρόλο στην ανάπτυξη της φλεγμονής και
γ) αναστέλλει την οξείδωση των τροποποιημένων κατά την φλεγμονή ουδετεροφίλων.
7) Αναισθητικές - ναρκωτικές ιδιότητες
Γνωστή και δεδομένη μέσα από την ανάπτυξη των παραπάνω ιδιοτήτων,
είναι η έντονη αναλγητική δράση της πρόπολης, η οποία μάλιστα φαίρεται
να υπερβαίνει κατά 3,5 φορές αυτήν της κοκαϊνης και 5,2 φορές αυτήν της νοβοκαϊνης.
8) Αντισηπτική – αντιβακτηριακή δράση
Αφορά τόσο τους ζωϊκούς όσο και τους φυτικούς ιστούς.
Από το 1906 γίνεται λόγος γιά την ιδιότητα αυτή της πρόπολης.
Μεταγενέστερα οι A. Kajas (1945), V.P. Kivalkina (1947). J.I. Hambelton, J. Verge' (1951),
P. Lavie (1957) και άλλοι επιστήμονες διαπίστωσαν ότι η πρόπολη έχει ένα
ευρύτατο μικροβιοκτόνο φάσμα, ιδιαίτερα εναντίον του αιμολυτικού στρεπτόκοκκου,
του λευκού και χρυσοειδούς σταφυλόκοκκων (Staphylococcus aureus), βακτηριδίου coli,
του βακτηριδίου pyozyaneum, της Salmonella thyphi, του βακτηριδίου proteus vulgaris,
του βάκιλου antracoides και πολλών, πολλών άλλων.
Η Kivalkina (1948) εξέτασε την δραστικότητα της πρόπολης κατά 74 φυλών βακτηριδίων
και επιβεβαίωσε την βακτηριοκτόνο και βακτηριοστατική της δράση.
Εξετάζοντας την μικροβιοκτόνο δράση της πρόπολης κατά της μικροχλωρίδας του
στομάχου και του πεπτικού συστήματος γενικά, διαπιστώθηκε ότι η λήψη πρόπολης
από το στόμα δεν προκαλεί δυσβακτηρίωση. Οι αντιβακτηριακές δράσεις αποδίδονται
στα αιθανολικά κυρίως εκχυλίσματα της πρόπολης τα οποία προκαλούν στο βακτήριο:
α) αναστολή της κυτταροδιαίρεσης, πιθανώς όμοια με αυτή που προκαλεί
το ναλιδιξικό οξύ, δηλαδή με αναστολή της DNA-αντιγραφάσης,
β) αναστολή διαχωρισμού των θυγατρικών κυττάρων (δράση ανάλογη με αυτή της τριμεθοπρίμης,
διαταραχές της λειτουργίας και της δομής της κυτταρικής μεμβράνης,
που οδηγεί σε λύση της μεμβράνης του βακτηρίου (δράση ανάλογη της αμφοτερικίνης Β)
γ) βλάβες στο κυτταρόπλασμα
δ) αναστολή σύνθεσης βακτηριακών πρωτεϊνών και
ε) δράση ανάλογη της ριφαμπικίνης, δηλαδή αναστολή της DNA -εξαρτώμενης RNA- πολυμεράσης.
9) Αντι-ιικές ιδιότητες
Χάρη κυρίως στα φλαβονοειδή της (Apigenin, Akazetin, Pektolinaringenin)
καθώς και σε παράγωγα του καφεϊκού οξέος, η πρόπολη παρουσιάζει
δραστικότητα εναντίον των ιών όπως π.χ. Αυτού του απλού έρπητα Virus,
αλλά και σε παθογόνους ιούς των φυτών διαπιστώθηκε ισχυρή δράση,
ιδιαίτερα δε κατά του ιού της νέκρωσης του καπνού (περονόσπορος)
και μάλιστα σε πολύ χαμηλές συγκεντρώσεις.
Διαπιστώθηκε ακόμα δράση της πρόπολης (σε συνδυασμό με βασιλικό πολτό ή γύρη)
κατά του ιού της γρίππης.
10) Αντιμυκητιακές ιδιότητες
Η μυκητοκτόνος δραστικότητα της πρόπολης επιβεβαιώθηκε πειραματικά και κλινικά.
Έγιναν πολλές παρατηρήσεις σε ασθενείς πάσχοντες από μυκητική στοματίτιδα τύπου Candida, με
τοπική θεραπεία και λήψη πρόπολης από το στόμα. Παρόμοια αποτελέσματα επιτεύχθηκαν και από πολλούς ερευνητές – συγγραφείς
και μάλιστα γιά τα Candida albicans, Claudosporium aspergillus, trichomonas vaginalis κ.α. Αλλά και γιά την αντιπρωτοζωϊκή δράση της πρόπολης
(Avian influenza), καθώς και κατά του μαστιγοφόρου Tripanosoma cruzi.
Από την άλλη μεριά, η μακροχρόνια λήψη πρόπολης δεν οδηγεί σε σχηματισμό ανθεκτικών στελεχών,
δηλαδή στην προσαρμογή όλων αυτών των μικροοργανισμών στην πρόπολη,
σε αντίθεση με τα αντιβιοτικά και τις σουλφοναμίδες.
Το Εθνικό Καρδιολογικό και Πνευμονολογικό Ινστιτούτο του Λονδίνου λέει:
Η πρόπολη είναι ικανή να καταστρέφει παθογόνους οργανισμούς,
που έγιναν ανθεκτικοί στα μοντέρνα, συνθετικά αντιβιοτικά.
Πολλοί άλλοι επιστήμονες εκτός του Ινστιτούτου αποδυκνείουν
έμπρακτα ότι πολλά στελέχη παθογόνων μικροοργανισμών δείχνουν
εξαιρετικά μεγάλη ευαισθησία στην πρόπολη, ενώ είναι πολύ σταθερά απέναντι στα αντιβιοτικά.
11) Συνεργική δράση με αντιβιοτικά
Έχει διαπιστωθεί η ύπαρξη μίας έντονης συνεργικής δράσης που παρουσιάζουν
τα αιθανολικά εκχυλίσματα πρόπολης με τα αντιβιοτικά στρεπτομυκίνη και
κλοξακιλλίνη (ισχυρή συνέργεια) καθώς και με πενικιλλίνη-G, δοξυκυκλίνη
και κλοξακιλλίνη (μέτρια συνέργεια), ενώ καμμία συνέργεια δεν παρουσιάζουν
με την αμπικιλλίνη. Η αύξηση της αντιμικροβιακής δράσης των ανωτέρω είναι
της τάξεως των 10-100 φορών σε ισχύ, ενώ ταυτόχρονα επιμηκύνεται και ο χρόνος επίδρασής τους.
α1) Ερεθισμοί του λαιμού:
Αυτό συμβαίνει γιατί ερεθίζονται και μολύνονται
οι βλενογόνοι μεμβράνες, με συμπτώματα πόνο και πυρετό που προκαλούνται
από σύνθετα λίπη, ονομαζόμενα προσταγλαδίνες.
Η βιταμίνη Ρ μπλοκάρει την ανάπτυξη των προσταγλαδινών, “χτίζοντας”
ανοσία στους ερεθισμούς του λαιμού και άλλων χειμερινών ασθενειών.
α2) Φυσική ασπιρίνη:
Η δράση των βιοφλαβονοειδών της πρόπολης είναι
πανομοιότυπη με αυτήν της ασπιρίνης. Μπλοκάρουν το ίδιο ένζυμο
(την προσταγλαδίνη) εξαφανίζοντας τα συμπτώματα, όμως το σαφές
πλεονέκτημα της πρόπολης είναι ότι δεν παρουσιάζει παρενέργειες.
α3) Αύξηση παραγωγής ιντερφερόνης:
Πρόκειται γιά μία φυσική πρωτεϊνική ουσία,
που έχει καταδειχτεί ότι πολεμά πολλές ασθένειες. Ο Dr Havsteen εξηγεί ότι
τα βιοφλαβονοειδή της πρόπολης διεγείρουν ή ενεργοποιούν την παραγωγή αυτού
του φυσικού ανοσοποιητικού παράγοντα στο σώμα. Με άλλα λόγια τα βιοφλαβονοειδή
επενεργούν ώστε τα λευκά αιμοκύτταρα ή λεμφοκύττες να παράγουν ιντερφερόνη.
Με την παρουσία αυτής της ουσίσς στο σώμα, υπάρχει μιά φανταστική αντίσταση
του οργανισμού σε πολλές μολύνσεις.
α4) Καλμάρισμα αλλεργιών:
Η πρόπολη είναι επίσης η κύρια πηγή δύο ουσιών:
της ισταμίνης και της σεροτονίνης, απαραίτητων στον οργανισμό προκειμένου
να ανταπεξέλθει στις αλλεργικές αντιδράσεις. Η ισταμίνη και η σεροτονίνη
είναι ορμόνες ιστών. Παραμένουν στα κυρίαρχα κύτταρα. Όταν όμως ένας
αλλεργιογόνος παράγοντας προσδεθεί στο εξωτερικό του κυττάρου,
αυτές οι δύο ουσίες διαχέονται και προκαλούν αλλεργική αντίδραση.
Το «μυστικό» είναι να μπλοκάρουμε τις ουσίες αυτές.
Τα βιοφλαβονοειδή μπλοκάρουν τα οξέα τα οποία θα επενεργούσαν μέσα στα κελλιά,
με αποτέλεσμα την απελευθέρωση των ουσιών που προκαλούν αλλεργία.
Έτσι η πρόπολη δημιουργεί αυτόν τον τύπο άμυνας του οργανισμού ή ανοσίας.
α5) Περιοδοντικά προβλήματα:
Η κύρια αιτία προβλημάτων που δημιουργούνται στα δόντια,
είναι η διάβρωση των ούλων και των εν γένει ιστών που απαρτίζουν ή σχηματίζουν τις θήκες ,
μέσα στις οποίες τα δόντια ασφαλίζονται. Ερεθισμοί διάφοροι και μολυσματικές αιμοραγίες
μπορούν να προκαλέσουν εξασθένηση της δομής του οστού και απώλεια του δοντιού.
Ο Dr Havsteen συνιστά την χρήση πρόπολης, γιατί τα βιοφλαβονοειδή μπλοκάρουν
τον σχηματισμό προσταγλαδινών, οι οποίες προκαλούν την αποσύνθεση.
Με αυτόν τον τρόπο η αιμορραγία ελαττώνεται, υπάρχει όμως και ένα επιπρόσθετο όφελος,
καθώς η βιταμίνη Ρ υποκινεί σε σχηματισμό ενζύμων τα οποία ενδυναμώνουν
τα τείχη των αιμοφόρων αγγείων στα ούλα κι έτσι δημιουργείται μιά «επίθεση»
στις αρρωστημένες περιοχές του στόματος. Γιά τους λόγους αυτούς,
συνιστά σε όσους έχουν περιοδοντίτιδα και προβλήματα ούλων να μασάνε πρόπολη καθημερινά.
Να μνημονεύσουμε εδώ ότι περιπτώσεις μολύνσεων των ούλων, δυσοσμίας
και πληγών του στόματος, αμυγδαλίτιδας ιγμορίτιδας κ.λ.π.
αντιμετωπίζονται με 20 – 30 σταγόνες διαλύματος (εκχυλίσματος)
πρόπολης σε νερό, 3 φορές την ημέρα.
Πηγή ενέργειας ζωής:
Ο Δρ John Diamond, M.D. Του Valley Cottage της
Νέας Υόρκης κα πρόεδρος της Διεθνούς Ακαδημίας Προληπτικής Ιατρικής
παρατήρησε κάποια αξιοσημείωτα οφέλη προερχόμενα από την πρόπολη.
Λέει: «απ' όλα τα φυσικά συμπληρώματα που έχω δοκιμάσει, αυτό που φαίνεται
να είναι το πλέον ενδυναμωτικό του θυρεοειδή αδένα και ως εκ τούτου της Ενέργειας της Ζωής,
είναι η πρόπολη».
Πρόκειται γιά μία ουσία, η οποία έχει αποτελέσει θέμα αξιόλογων κλινικών
ερευνών σε πολλές Ευρωπαϊκές χώρες και όπου έχει αποδειχθεί αποτελεσματική
εναντίον βακτηρίων, ιών και μυκήτων. Τώρα γνωρίζουμε ότι ο λόγος που
συμβαίνει αυτό είναι ακριβώς η ενεργοποίηση του θυρεοειδούς αδένος και
κατ' επέκταση του ανοσοποιητικού συστήματος. Οι επιστήμονες παντού και
πάντα αναγνωρίζουν πόσο σημαντικό είναι να διαθέτει κανείς δυνατό θυρεοειδή.
Ευρισκόμενος ο αδένας αυτός στη βάση του λαιμού επιδρά αποφασιστικά στη βελτίωση
(αύξηση) των λεμφοκυτών, των λευκών δηλαδή αιμοκυττάρων, που απαιτούνται γιά
την ανάπτυξη ανοσίας κατά ασθενειών και μολύνσεων.
Στο βιβλίο του «το θαύμα της πρόπολης» ο Mitja Vosnjak αναφέρει την περίπτωση
μιάς ομάδας αναρριχητών, οι οποίοι αναζητούσαν μία ουσία που θα τους προσέφερε
βελτίωση (αύξηση) της δύναμης-ενέργειάς τους. Πήραν πρόπολη και ανακάλυψαν
ότι μπορούσαν ν' αναρριχηθούν με χιονοθύελλα κατά μήκος κορυφογραμμών,
με εξαίρετο σθένος. Γιά τη δίψα και την εξάντληση έπιναν μέλι αραιωμένο
με χλιαρό νερό και πρόπολη. Αν κανένα μέλος της ομάδας έπεφτε και μελάνιαζε
από χτυπήματα, καθαρίζονταν και θεραπεύονταν ταχύτατα με διάλυμα πρόπολης.
Ακόμα άλοιφαν το δέρμα τους με πρόπολη γιά να προστατευτούν από ηλιακά
εγκαύματα και σχισίματα του δέρματος. Όλα «δούλεψαν» καλά χάρη στη βελτίωση
της φυσικής τους δύναμης απ' την πρόπολη.
Αντι-βακτηριακή δύναμη:
Η διακεκριμένη Σοβιετική επιστήμων V.P. Kivalkina σε μία της αναφορά
στο «Αντιβιοτικά» περιγράφει δοκιμές (τεστ) που έγιναν γιά την επιβεβαίωση
της βακτηριο-μαχητικής δύναμης της πρόπολης των μελισσών. Αναλύει
δοκιμές 28 διαφορετικών τύπων πρόπολης από διάφορες περιοχές της
τέως Σοβιετικής Ένωσης, της Βουλγαρίας και της Τσεχοσλοβακίας.
Η Δρ Kivalkina μας λέει με έμφαση ότι η πρόπολη, με οποιονδήποτε
τρόπο κι αν συλλέγεται, διαθέτει τέτοια αυτοενεργοποιητική δύναμη,
ώστε να συγκρατεί τα αντιβακτηριακά της χαρακτηριστικά, ακόμη
κι αν αποθηκευθεί γιά πολλά χρόνια κάτω από κατάλληλες συνθήκες.
Καθαρισμός κυττάρων αίματος:
Ο Ευρωπαίος επιστήμων V.A. Balalykin, μας γνωστοποιεί ότι η πρόπολη των
μελισσών έχει αιμοκυτταρική καθαρτική και αναζωογονητική αξία, καθώς και
την ικανότητα να «καθαρίζει» επικίνδυνα βακτήρια. Σε γινόμενα τεστ, αναφέρει ο Δρ.
ότι η πρόπολη ενεργοποιεί την αντίδραση της φαγοκύτωσης, δηλαδή θέτει σε
συναγερμό τα λευκά αιμοκύτταρα, ώστε να εγκλωβίσουν και να πέψουν βακτήρια
και άλλα απόβλητα του οργανισμού. Έτσι «ξεπλένονται» όλα αυτά από το αίμα.
Δημιουργείται ή ενεργοποιείται, με άλλα λόγια, μία αυτο-καθαρτική δράση.
Βασικά η πρόπολη θέτει σε εξέλιξη μία επιταχυνόμενη ενδοκυτταρική πέψη
των σταφυλόκοκκων και προάγει την κάθαρση των κυττάρων και του αίματος.
Όλα αυτά αποτελούν ή συνιστούν μία πολύ μεγάλη θεραπευτική δράση.
Ο πόλεμος της γρίππης και γενικά των ιών:
Ο Σοβιετικός επιστήμων N.D. Lojris ανακάλυψε ότι η πρόπολη έχει θεραπευτικές
ιδιότητες κατά της γρίππης. Η γρίππη ή ινφλουέντσα, αποτελεί ή έγκειται σε προσβολή ιού,
κατ' αρχήν των αναπνευστικών οδών, έχοντας στη συνέχεια επίδραση σε όλο το σώμα, δυνάμενη να προκαλέσει
πυρετό, πονοκεφάλους, εξουθένωση του οργανισμού. Ο ιός μπορεί να καταστεί επικίνδυνος αν μολυνθούν οι πνεύμονες.
Ο Δρ. Lojris αναφέρει ότι δοκιμές με αλκοολούχο διάλυμα πρόπολης κατέδειξαν μία προληπτική αλλά και θεραπευτική δράση,
όχι μόνο γιά τον ιό της γρίππης, αλλά και γιά σωρεία ασθενειών, που προκαλούνται από ιούς.
Μία άλλη εξήγηση παράπλευρη ή συμπληρωματική, προσφέρεται από την επίσης Σοβιετική
K.A. Kuzmina, η οποία σε επιστημονική ανακοίνωσή της περιγράφει την πρόπολη ως
έχουσα τονωτικό και δυναμωτικό χαρακτήρα στο σώμα, γιατί υπό την επίρρειά της η
δύναμη της φαγωκύτωσης αυξάνεται ακόμη περισσότερο. Το περιεχόμενο της προπερδίνης,
της πρωτεΐνης αυτής, που καταπολεμά τους ιούς , αρχίζει να υπάρχει μέσα στο αίμα.
Ένα απλό παράδειγμα: Όταν ένας μολυντικός ιός έγινε επιδημία στο Σαράγεβο,
μέσα σε μικρό χρονικό διάστημα, ο Δρ. Οsmanagic του Πανεπιστημίου της πόλης,
διάλεξε 85 καθηγητές και φοιτητές που δεν είχαν συμπτώματα γρίππης,
αλλά επειδή είχαν καθημερινή επαφή με τόσους πολλούς ανθρώπους,
ο κίνδυνος να μολυνθούν ήταν μεγάλος. Προσπάθησε λοιπόν να τους καταστήσει
απρόσβλητους δίνοντας στον καθένα πρόπολη με μέλι σε δόση ένα κουτάλι του γλυκού
κάθε μέρα επί 40-50 ημέρες. Απ' όλη την ομάδα αυτή μόνο ένα 9% μολύνθηκε.
Οι υπόλοιποι παρέμειναν υγιείς. Τούτο καταδεικνύει ότι η πρόπολη μπορεί να
«λειτουργήσει» σαν κάτι παραπάνω από αντιβιωτικό.
Η προστασία από γαστροεντερικές ανωμαλίες:
Το στομάχι και το δωδεκαδάκτυλο (το πρώτο τμήμα του εντέρου) παρουσιάζουν προβλήματα
ή δυσλειτουργίες, που εύκολα αντιμετωπίζονται με την παρουσία της πρόπολης.
Η γαστροεντερική οδός υποφέρει από ασθένειες, όπως έλκη.
Επιστήμονες παρατήρησαν ότι η πρόπολη είναι ικανή:
1) Να αυξήσει την αντίσταση στο σχηματισμό έλκους,
2) Να επιταχύνει την ανάρρωση σε περίπτωση ύπαρξης έλκους.
Ο Δρ. F.D. Makarov αναφέρεται σε τεστ τα οποία διενήργησε σε μία πλειάδα ασθενών,
οι οποίοι υπέφεραν από γαστροεντερικά προβλήματα, με συμπτώματα όπως ναυτία,
καούρα, ανορεξία, υπέρ ή υποξύτητα (πολλά ή λίγα οξέα).
Η συνταγή του προς τους ασθενείς ήταν 20 σταγόνες πρόπολης 3 φορές την ημέρα και
χωρίς απώλεια (δηλαδή να ξεχνάνε) δόσεις! Τ’ αποτελέσματα:
Μετά από 3-5 μέρες όλοι οι ασθενείς είχαν ανακουφιστεί από τους πόνους.
Τα οξέα επανήλθαν στο φυσιολογικό. Η ναυτία και η καούρα σταμάτησαν εντελώς,
ακόμα και τα προβλήματα μεγάλου συκωτιού αποκαταστάθηκαν, καθώς αυτό
το κύριο όργανο επανήλθε στο φυσικό του μέγεθος.
Τα έλκη θεραπεύτηκαν και όλα αυτά έδειξαν να συμβαίνουν το πολύ σε 10-12 ημέρες.
Καθημερινή χρήση της πρόπολης δημιούργησε ή επέφερε αυτήν την φυσική θεραπεία
των στομαχικών ανωμαλιών. Κατόπιν τούτων ο επιστήμων εξέδωσε ανακοίνωση στην
οποία τονίζεται ότι:
«Μπορούμε να καταλήξουμε στο συμπέρασμα ότι η πρόπολη είναι ένα ιατρικό παρασκεύασμα
με αντιβακτηριακές, αντιτοξικές, αντιφλεγμονώδεις και αναισθητικές ιδιότητες.
Επιπλέον εξομαλύνει τις εκκριτικές λειτουργίες του στομάχου και μπορεί
να συσταθεί γιά τη θεραπεία ασθενών που υποφέρουν από έλκη στο στομάχι
ή στο δωδεκαδάκτυλο, όπου η ανάρρωση επέρχεται ταχύτερα με τη χρήση πρόπολης
απ’ ότι και αν με τα κοινά φάρμακα».
Δερματολογική Χρήση
Δερματολόγοι ανακάλυψαν ότι η πρόπολη μπορεί να βοηθήσει στον καθαρισμό στιγμάτων.
Οι γιατρίνες Δρες T.V. Vinogradova και G.P. Zajkeva μας παρέχουν ενθαρρυντικά στοιχεία
όσον αφορά στη χρησιμότητά της γιά τον έλεγχο δερματικών προβλημάτων εμφανιζόμενων στο πρόσωπο,
λαιμό, μηρούς κ.τ.λ. Η πρόπολη πάντα συνεργάστηκε επιτυχώς με ασθενείς
που παρουσίαζαν οριακή χρόνια νευροδερματίτιδα, που χαρακτηρίζεται από συχνές επανεμφανίσεις.
Η αλοιφή πρόπολης χρησιμοποιείται από το 1962 στο Νοσοκομείο Παίδων K.A. Rachfuss
του Λένινγκραντ (Αγ. Πετρούπολη) και αναγνωρίζεται ότι διαθέτει θεραπευτικές ιδιότητες.
Σε ασθενή άτομα που είχαν μολυσμένες πληγές ή νεοπλασίες με ιστολογικές διαταραχές,
δινόταν πρόπολη με τη μορφή αλοιφής. Η επιστήμων G.F. Zabelina αναφέρει ότι η
πρόπολη είναι ικανή να χαλιναγωγεί ερεθισμούς και να απολυμαίνει πληγές.
Επιπρόσθετα δύναται να ενεργοποιήσει την ανάπτυξη νέου δέρματος.
Η Δρ. Zabelina τη συνιστά και γιά τη θεραπεία μολυσμένων εγκαυμάτων.
Από την Αυστρία η Δρ. Edith Lauda μας λέει ότι χρησιμοποιεί βάμμα πρόπολης ή αλοιφή,
σε ασθενείς που παρουσιάζουν προβλήματα ακμής (σπυράκια νεότητας), αλλά και άλλες
δερματολογικές παθήσεις και καταφέρνει να επιτύχει πλήρη ίασή τους μετά από μερικές
χρήσεις των παραπάνω.
Μία υπόθεσή της αφορούσε σε μία γυναίκα που υπέφερε από ance conglobate στο
πιγούνι της γιά 30 χρόνια. Δεν είχε αντιδράσει θετικά στις χημειοθεραπείες.
Μόλις μετά από 2 χρήσεις πρόπολης στο δέρμα της απαλλάχτηκε απ’ τη φλόγωση-ερεθισμό.
Μόνο μικρότατα υπολείμματα παρέμειναν τελικά ορατά.
Μία άλλη γυναίκα 40 ετών είχε acne pustulosa, που κάλυπτε ολόκληρο το πρόσωπό της.
Και αυτή δεν είχε παρουσιάσει καμμία αντίδραση στη χημειοθεραπεία.
Μέσα σε 2 εβδομάδες κατ’ οίκον χρήσης πρόπολης με διάλυμα και αλοιφή η ακμή είχε
τελείως εξαφανιστεί.
Τέτοιες ή παρόμοιες περιπτώσεις (σπυράκια, εξανθήματα κ.τ.λ.) μπορεί κανείς να τις αντιμετωπίσει μόνος,
διαποτίζοντας με διάλυμα (εκχύλισμα) πρόπολης λίγο μπαμπάκι και τοποθετώντας το πάνω στα επίμαχα σημεία. Με συχνή επάλειψη, ιδιαίτερα μετά πλύσιμο του προσώπου, τα στίγματα καθαρίζονται σε μικρό χρονικό διάστημα.
Ακόμη, μελανιές του σώματος αντιμετωπίζονται τάχιστα με το συνδυασμό πρόπολης και μελιού.
Η πρόχειρη αυτή αλοιφή απλώνεται σε γάζα που τοποθετείται επάνω στη μελανιά.
Καλό είναι να παραμείνει και το βράδυ επάνω της (δέσιμο). Με λίγες αλλαγές σύντομα οι μελανιές
εξαφανίζονται.
Ο Κώστας Λασκαρίδης μελισσοκόμος και γεωπόνος εκ Θάσου, χρησιμοποιεί και μας συνιστά
(μέσα από τη δική του παρατήρηση) την εφαρμογή της πρόπολης, εξωτερικά: Γιά σπυριά, καλογήρους,
ακμή, άφτρες, σκάσιμο χειλιών, αλλά κυρίως γιά το «ρίξιμο» των κρεατοελιών του σώματος.
«Κάνει θαύματα» λέει κυρίως σε ελιές που έχουν απορροφητική επιφάνεια, τις
οποίες με επάλειψη πρωί-βράδυ, θα τις ρίξει οπωσδήποτε. Ελιές που καλύπτονται
με υγιή επιδερμίδα δεν επηρεάζονται καθόλου.
Tο μελίσσι αποτελείται από χιλιάδες μέλισσες, μερικές εκατοντάδες κηφήνες και μία βασίλισσα.. Οι εργάτριες μέλισσες είναι όλες γένους θηλυκού και ζουν για περίπου 6 εβδομάδες.
Οι μέλισσες είναι πραγματικά αεριωθούμενα. Πετούν με ταχύτητα περίπου 25 χλμ. ανά ώρα και χτυπούν τα φτερά τους 200 φορές το δευτερόλεπτο!
ο εγκέφαλος της μέλισσας χρησιμοποιείται γιά κατασκευή υπολογιστών τεχνητής νοημοσύνης
το βράδυ το μελίσσι είναι ένα εργοστάσιο όπου οι μέλισσες ακούραστα δεν σταματάνε να δουλεύουν, ταίζοντας το γόνο και τη βασίλισσα, επεξεργάζοντας το μέλι και τη γύρη, χτίζοντας, καθαρίζοντας κ.λ.π.