Loading...
[email protected] +30 6995972414
Βασιλικός Πολτός

Η βιολογική και η θρεπτική αξία του βασιλικού πολτού είναι τεράστια. Οι αρχαίοι Έλληνες ήθελαν τους θεούς τους να θρέφονται με αμβροσία και νέκταρ. Το νέκταρ όπως σε όλους είναι γνωστό, είναι το μέλι. Από όλες τις υπερτροφές, αυτή που μπορεί περισσότερο να προσομοιάσει με τη θεϊκή αμβροσία, είναι πιθανότατα ο βασιλικός πολτός. Η μέλισσα εμπλουτίζει με ενζυματικές και λοιπές εκκρίσεις όλα της τα προϊόντα, μέλι γύρη, πρόπολη, προσδίδοντάς τους την τελική θρεπτική και θεραπευτική τους υπόσταση. Ο βασιλικός πολτός δεν είναι ένα επεξεργασμένο και εμπλουτισμένο από τη μέλισσα προϊόν. Πρόκειται γιά ένα αυτούσιο, εντελώς νέο προϊόν, που η μέλισσα εκκρίνει από τους υποφαρυγγικούς αδένες της, καταναλώνοντας ως τροφή περίπου 90% γύρη και 10% μέλι. Τον χυλό αυτό ή το γάλα των μελισσών όπως λέγεται, τον εκκρίνουν οι εργάτριες μέλισσες νεαρής ηλικίας, γιά να ταΐσουν τα μικρά τους στα πρώτα στάδια της εξέλιξής τους. Σε μεγάλες ποσότητες, είναι η μοναδική τροφή της προνύμφης που θα εξελιχθεί σε βασίλισσα, καθώς και η κύρια τροφή της καθ’ όλη τη διάρκεια της ζωής της. Η βασίλισσα που έχει τραφεί με υπεράφθονες ποσότητες βασιλικού πολτού:
- Είναι σχεδόν διπλάσια σε μέγεθος από την εργάτρια
- Ολοκληρώνεται σε τέλειο άτομο μόνο σε 16 ημέρες, ενώ η εργάτρια σε 21
- Γεννά έως 1500 αυγά την ημέρα
- Είναι πιό ανθεκτική στις ασθένειες και
- Ζει έως 5 χρόνια (περίπου 30 φορές περισσότερο από την εργάτρια μέλισσα)

Ο βασιλικός πολτός είναι κρεμώδης ουσία, λαμπερού ασπριδερού χρώματος, με ελαφρά δριμύ άρωμα και όξινη γεύση, εξ’ αιτίας του χαμηλού pH του. Είναι πλούσια πηγή βιταμινών, ανόργανων στοιχείων και αμινοξέων. Μέση σύσταση του βασιλικού πολτού:
Υγρασία 65%, Πρωτεΐνες 14%, Ανόργανα στοιχεία 1%, Λιπίδια 5%, Υδατάνθρακες 12%.
Το υπόλοιπο 3% αποτελείται από ενώσεις όπως:
- 10 υδροξυδεκενοϊκό οξύ,
- γ-γλουβίνη, παντοθενικό οξύ,
- νουκλεϊκά οξέα (DNA, RNA),
- βιταμίνες της ομάδαςΒ, βιταμίνη C, D και σε ίχνη:
- νεοπτερίνη, βιοπτερίνη, ακετυλοχολίνη,
- γενετήσιες ορμόνες (οιστραδιόλη, τεστοστερόλη, προγεστερίλη) κ.α.

Ο βασιλικός πολτός ενδείκνυται γιά: Άτομα που πάσχουν από γενική εξάντληση, κόπωση, κεφαλαλγία, απώλεια μνήμης. Η δράση αυτή οφείλεται στην παρουσία των βιταμινών Β και της ακετυλοχολίνης, η οποία δρα ως νευροδιαβιβαστής. Έχει αντισηπτικές, βακτηριοστατικές και αντιοξειδωτικές ιδιότητες. Η περιεκτικότητα του σε γ-γλουβίνη αυξάνει την αντοχή του οργανισμού σε ιούς και βακτήρια. Βοηθά άτομα που πάσχουν από ρευματοειδή αρθρίτιδα, λόγω του παντοθενικού οξέως που περιέχει, σε συνδυασμό με το 10 υδροξυδεκενοϊκό οξύ, που βοηθά την απορρόφησή του. Αυξάνει την αιμοσφαιρίνη και τα ερυθρά αιμοσφαίρια.
Βοηθά στην επούλωση διαφόρων ασθενειών του δέρματος, δυναμώνει εύθραυστα νύχια και επιβραδύνει την τριχόπτωση.
Συνίσταται σε περιπτώσεις κατάθλιψης ή ανησυχίας. Βελτιώνει καταστάσεις φοβίας. Προκαλεί ευεξία και βελτιώνει την ολική διάθεση του οργανισμού. Μεγάλη είναι η ωφελιμότητά του γιά τους παραπάνω λόγους στη γηριατρική.
Αυξάνει τα επίπεδα των λευκών αιμοσφαιρίων, φαγοκυττάρων και λεμφοκυττάρων.
Είναι αποτελεσματικός κατά των ασθενειών που προσβάλλουν τη στοματική κοιλότητα, όπως η ουλίτιδα.
Έχει ρυθμιστικό ρόλο στην καρδιακή λειτουργία. Τα φλαβονοειδή που περιέχει, έχουν υποτασικές και καρδιοτονωτικές ιδιότητες.
Βρίσκει μεγάλη εφαρμογή στην παιδιατρική. Βοηθά στην ανάπτυξη, βελτιώνει την όρεξη, ενισχύει την δυναμικότητα και την αντοχή σε ασθένειες.
Όλα τα απαραίτητα αμινοξέα γιά τον άνθρωπο, εμπεριέχονται στον βασιλικό πολτό σε επαρκείς αναλογίες.
Ρυθμίζει τη λειτουργία των επινεφριδίων, που παράγουν τις ανδρογενείς ορμόνες, ώστε να βελτιώνει τη σεξουαλική ζωή και να αυξάνει τη μυϊκή δύναμη.
Βοηθά κατά την εγκυμοσύνη, συμβάλλει σημαντικά στη γαλακτοπαραγωγή, μετά τη γέννα και ρυθμίζει τις εμμηνορροϊκές διαταραχές.

Ο βασιλικός πολτός λόγω της σύνθεσής του είναι ευαίσθητος στο φως και τον ατμοσφαιρικό αέρα. Πρέπει να διατηρείται σε σκουρόχρωμο φιαλίδιο, αεροστεγώς κλεισμένο στην συντήρηση του ψυγείου (2-4 C), όπου διατηρεί τις ιδιότητές του γιά 2-3 μήνες. Αν πρέπει να διατηρηθεί γιά μεγαλύτερο διάστημα, πρέπει να τοποθετηθεί στην κατάξυξη στους -17 C όπου διατηρεί τις ιδιότητές του γιά 1 χρόνο.

Πλοήγηση προς τα πάνω