Loading...
[email protected] +30 6995972414
Γύρη της μέλισσας

Η γύρη είναι οι γυρεόκοκκοι από τους ανθήρες των φυτών που συλλέγει η μέλισσα κατά την άνθησή τους. Κατά την συλλογή τους και στην προσπάθειά της να σχηματίσει σε μπαλάκια και να εξασφαλίσει το φορτίο της, είναι υποχρεωμένη να καλύπτει τον κάθε γυρεόκοκκο με υπερπολύτιμες προσκολλητικές-συγκολλητικές ουσίες δύο ειδών: λιποδιαλυτές, με μία σταγονίτσα από το περιεχόμενο των αδένων της και υδροδιαλυτές, με μία σταγονίτσα αραιωμένο νέκταρ. Με τον τρόπο αυτό καταστρέφει κάθε αλλεργικό παράγοντα, σε όλα τα είδη της γύρης που συγκεντρώνει, αλλά το βασικότερο, της προσδίδει όλες τις ιδιότητες και την πολυθρεπτικότητα που θα δούμε παρακάτω.

Η σύνθεση της γύρης περιέχει σε συμπύκνωση: 30% μαλακές πρωτεΐνες φυτικής προέλευσης, ευκολόληπτες και εξ ολοκλήρου αφομοιώσιμες από τον ανθρώπινο οργανισμό, καθώς και όλες τις ουσίες που συχνά λείπουν από τη συνηθισμένη διατροφή και που το σώμα χρειάζεται γιά την υγιεινή λειτουργία του και τη συνεχή αναγέννηση. Είναι ισορροπιστής και ρυθμιστής της καλής λειτουργίας του οργανισμού. Η μέλισσα όπως κι ο άνθρωπος θρέφεται με υδατάνθρακες και πρωτεΐνες. Οι υδατάνθρακες είναι το μέλι και οι πρωτεΐνες της η γύρη.

Η γύρη αποτελείται από τις γνωστές μας πολύχρωμες μικρές μπαλίτσες του 11/2 έως 3 χιλιοστών. Η μέλισσα σχηματίζει το υπερπολύτιμο φορτίο της που το μεταφέρει προς την κυψέλη συγκολλώντας το στα κυπελάκια που διαθέτει στο πίσω ζεύγος των ποδιών της. Η χρωματική παλέτα της γύρης είναι πολύ μεγάλη. Με κυρίαρχα το κίτρινο, την ώχρα και το πορτοκαλί, περιλαμβάνει από το άσπρο ως το μαύρο, μία πάρα πολύ μεγάλη χρωματική ποικιλία. Όσο μεγαλύτερη χρωματική ποικιλία έχει η γύρη που συλλέχθηκε τόσο πιό πλούσια είναι διατροφικά. Γιατί κάθε χρωματιστή μπαλίτσα αντιπροσωπεύει ένα φυτό και αν γευθεί μόνη περιέχει όλη την ουσιαστική γεύση του φυτού που ανήκει. Το βασικότερο όμως που περιέχει κάθε κόκος-μπαλίτσα είναι διαφορετικές ουσίες και συστατικά από τα άλλα φυτά. Οπότε όσο πιό πλούσια χρωματική ποικιλία, τόσο πιό πολυσυστατική και θρεπτική γύρη. Στην αγορά η γύρη, υπάρχει κυρίως φρέσκια-νωπή και αποξηραμένη και συνήθως σε συσκευασίες του μισού κιλού, των 250γρ. αλλά και μικρότερες. Η φρέσκια υπερτερεί στο ότι δεν χάνει κάποια από τα συστατικά της κατά την αποξήρανση, αλλά τα διατηρεί όλα και η αποξηραμένη χάνει μεν κάποια από τα συστατικά της, υπερτερεί όμως στο ότι δεν είναι τόσο ευπαθής όσο η φρέσκια, λόγω της αυξημένης της υγρασίας όταν η φύλαξη της είναι πάνω από τους 4 βαθμούς. Επίσης κυκλοφορεί και σε ταμπλέτες.

Η σύνθεση της γύρης είναι ιδιαίτερα πολύπλοκη και διαφορετική ανάμεσα στα φυτά και περιέχει πάνω από 200 ουσίες. Κατά μέσο όρο αποτελείται από:

  • ΠΡΩΤΕΙΝΕΣ και ΑΜΙΝΟΞΕΑ 20-35%
  • ΖΑΧΑΡΑ και ΑΜΥΛΟ 3-8%
  • ΛΙΠΑΡΕΣ ΟΥΣΙΕΣ 5-20%
  • ΝΕΡΟ 3-15%
  • ΥΔΑΤΑΝΘΡΑΚΕΣ 30-40%
Και επίσης ΒΙΤΑΜΙΝΕΣ,ΕΝΖΥΜΑ, ΜΕΤΑΛΛΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ, ΑΥΞΗΤΙΚΕΣ ΟΥΣΙΕΣ, ΧΡΩΣΤΙΚΕΣ ΟΥΣΙΕΣ, ΦΛΑΒΟΝΟΕΙΔΗ, ΠΟΛΥΦΑΙΝΟΛΕΣ.

Η γύρη είναι το κλειδί γιά την προφύλαξη του ανθρώπου από το σύγχρονο περιβάλλον που ζει. Τα σπουδαιότερα από τα πάμπολλα οφέλη που προκύπτουν γιά τον ανθρώπινο οργανισμό από την πλούσια και πολυποίκιλτη σύνθεση της γύρης είναι αρχικά: Εκτός της πλούσιας θρέψης και της ενέργειας που προσφέρει, η ενδυνάμωση του ανοσοποιητικού και η θωράκιση και προστασία του οργανισμού, από την ανάπτυξη των ελευθέρων ριζών, λόγω των αντιοξειδωτικών (φλαβονοειδή). Σχετικά με το ανώτερο αναπνευστικό, αποτρέπει πολύ συχνά: κρυολογήματα, γρίπες και αναπνευστικές μολύνσεις, συνάχι κ.λ.π. ενώ σε βαρύτερες περιπτώσεις μειώνει την οξύτητα των συμπτωμάτων και την διάρκεια της πάθησης.

Βιταμίνες: Η γύρη είναι ιδιαίτερα πλούσια σε βιταμίνες. Περιέχει: Β1 θειαμίνη, Β2 ριβοφλαβίνη, Β6 πυριδοξίνη, Νικοτινικό οξύ, Παντοθενικό οξύ, Βιταμίνη C-ασκορβικό οξύ, Βιταμίνη Ε-τοκοφερόλη, Προβιταμ. Α-καρωτινοειδή (που μέσα στον οργανισμό μετασχηματίζεται σε Α), Φολικό οξύ και το σπουδαιότερο, Ρουτίνη ή βιταμίνη Ρ ή R. Η τεράστια οφέλεια που προκύπτει από την Ρουτίνη είναι η ενδυνάμωση όλου του τριχοειδούς συστήματος του οργανισμού και η αυξημένη αντίσταση των τριχοειδών, η ταχεία πήξη του αίματος, χαμηλώνει τους κτύπους της καρδιάς και αποτρέπει την εκδήλωση της υπέρτασης και των εγκεφαλικών επεισοδίων. Μειώνει τα λιπίδια του αίματος (χοληστερίνη και τριγλυκερίδια).
Αυξητικές ουσίες:
Έχουν απομονωθεί κάποιες, έχουν διερευνηθεί και όντως προκύπτει επιτάχυνση της ανάπτυξης σε ανθρώπους και ζώα.
Λιπαρές ουσίες:
Το 20% των ουσιών αυτών είναι ακόρεστα λιπαρά και σε συνδυασμό με τις διάφορες βιταμίνες προστατεύουν , κυρίως από την αθηροσκλήρωση
Μεταλλικά-ανόργανα στοιχεία:

Σε στάχτη γύρης βρέθηκαν σε μεγάλες ποσότητες οι εξής μεταλλικές και ανόργανες ουσίες: Κάλιο, Μαγνήσιο, Ασβέστιο, Σίδερο Πυρίτιο, Φωσφόρος, Θείο, Χλώριο, Μαγγάνιο, Χαλκός Ψευδάργυρος, Μόλυβδος, Χαλαζίας, Νάτριο. Όλα αυτά τα φυσικά ανόργανα στοιχεία ευνοούν την λειτουργία του μεταβολισμού, δρώντας ως καταλύτες γιά την μετατροπή της τροφής σε αφομοιώσιμη ύλη.
Ζάχαρα:

Η γύρη, περιέχει μικρές ποσότητες από γλυκοζίτες. Όμως κυρίως η μέλισσα προσθέτοντας σ αυτή λίγο πολύτιμο νέκταρ γιά να την συγκολλήσει, της δίνει στην σύσταση 3- 8% από ζάχαρα κυρίως γλυκόζης και φρουκτόζης.
Αντιβιοτικό:

Ένα αντιβιοτικό που απομονώσανε από τα συστατικά της γύρης οι Dr Chauvin και Dr Lenormand λειτούργησε εξαιρετικά, σε καλλιέργειες μικροβίων που σκοτώθηκαν σχεδόν ακαριαία, καθώς και στην αντιμετώπιση παραγόντων τυφωειδούς Salmonella. Επίσης περιορίζει έντονα την χλωρίδα του στομάχου.
Αντιμικροβιακή-Αντιβιοτική:

Παρεμποδίζει τον πολλαπλασιασμό των μικροβίων και μάλιστα τα περιορίζει, χάρη στην πλούσια σύνθεσή της από φλαβονοειδή και φαινόλες.
Αντιφλεγμονώδης:

Αποτρέπει καταστάσεις οξείας και χρόνιας φλεγμονής αναστέλλοντας ένζυμα που παράγουν αρνητικά βακτήρια όπως οι προσταγλαδίνες κ.α.
Ήπαρ:

Λειτουργεί ευεργετικά γιά το συκώτι προστατεύοντας τα κύτταρά του και αποτοξινώνοντάς το από τα βαρέα μέταλλα. Καταπολεμά τον ίκτερο, ενώ τετραπλασιάζει την ικανότητά του να παράγει γλυκογόνο.
Προστάτης:

Ο μικρός αυτός αδένας που έχει την βάση του στην ουροδόχο κύστη, μπορεί να διογκωθεί και να φράξει την ουρήθρα ή να αποκτήσει φλεγμονή (προστατίτιδα) με δυνατούς πόνους και δυσκολίες ούρησης. Σε κλινικές εφαρμογές και κατά μεγάλο ποσοστό τα υπεύθυνα βακτηρίδια εξαλείφθηκαν μετά από καιρό, η διούρηση έγινε ομαλή και υπήρξε βελτίωση πνευματικά και σωματικά.
Ρευματισμοί και αρθρίτιδα:

Εκτός των περιπτώσεων οξείας αλλοίωσης, ασθενείς που υπέφεραν από ρευματισμούς και αρθρίτιδα, σημείωσαν εκπληκτική βελτίωση.
Άθληση:

Η γύρη έχει αποδεδειγμένα καταπληκτικά αποτελέσματα σε κάθε μορφής αθλητική δραστηριότητα. Σε έντονες και αυστηρές προπονήσεις τονώνει εντυπωσιακά την φυσική κατάσταση και την φυσική αντίσταση του οργανισμού των αθλητών και βελτιώνει ουσιαστικά την αναπνοή και την αντοχή στην κούραση. Χωρίς τις παρενέργειες των αναβολικών κ.α. φαρμάκων, η γύρη θα έπρεπε να είναι η βάση μιάς ιδεώδους δίαιτας των αθλητών.
Τριχόπτωση:

Η γύρη περιέχει πολύ από το αμινοξύ κυστίνη που συμμετέχει στη σύνθεση των μαλλιών κατά 17%. Είναι οπότε φυσικό να φροντίζει γιά την καλή υγεία των τριχών.
Δέρμα:

Χορηγείται καταπραϋντικά-θεραπευτικά γιά εκζέματα, ψωριάσειςκαι εγκαύματα, ενώ μειώνει την ακμή στο πρόσωπο.
Παθήσεις από ακτινοβολία:

Αποσβαίνει έως εξαλείφει τα συμπτώματα από την παρενέργεια της ακτινοβολίας ενισχύοντας σημαντικά το συκώτι. Πρόκειται γιά ναυτία, εμετούς, κόπωση, αδυναμία, λιποθυμικές τάσεις, απώλεια βάρους, ανορεξία, αλλεργικά συμπτώματα.
Εμμηνόροια-Εμμηνόπαυση:

Στην εμμηνόροια ρυθμίζει την τακτικότητα και αποτρέπει τους οδυνηρούς πόνους πολλών περιπτώσεων, ενώ ρυθμίζει την απώλεια βάρους. Στην εμμηνόπαυση-κλιμακτήριο μειώνει τα οξεία προβλήματα όπως: εξάψεις, πονοκεφάλους, εφίθδρωση, ταχυσφυγμία.
Ευεξία-Ευφορία-Νοητικές ικανότητες:

Η γύρη συμβάλλει εντυπωσιακά στην γρήγορη ανάκαμψη του οργανισμού, μετά από κάθετί που μπορεί να κλονίσει την ισορροπία του, όπως: γρίππη, υπερκόπωση (σωματική ή πνευματική). Αυξάνει αισθητά την ικανότητα γιά συγκέντρωση και την ενεργητικότητα.
Σεξουαλική ικανότητα:
Αναζωογονεί πλήρως τα κουρασμένα και παρηκμασμένα κορμιά, επιδρά ευεργετικά σε ορμονικό, νευρολογικό και ψυχολογικό επίπεδο, με αποτέλεσμα να βελτιώνει σαφώς την ποιότητα της απόλαυσης από την σεξουαλική επαφή, αλλά και την γονιμοποιητική ικανότητα.
Παιδιά:

Πειράματα με λήψη γύρης από ασθενικά και καχεκτικά παιδιά, έδειξαν: εξαιρετικά αποτελέσματα γιά την αναιμία, αύξηση ερυθρών αιμοσφαιρίων 25-30%, αύξηση αιμοσφαιρίνης 15%. Αλλά και σε υγιή παιδιά, μετά από 2 μηνών λήψη γύρης, παρατηρείται σημαντική ενδυνάμωση του οργανισμού γιά αντίσταση στις αρρώστιες του χειμώνα και του σχολείου αλλά και υποβοήθηση γιά συγκέντρωση στα σχολικά μαθήματα.
Διαβήτης:

Ικανοποιητικά έως άριστα αποτελέσματα: Με χορήγηση 32 γραμ. γύρης ημερησίως σε κυρία που έπασχε από βαριάς μορφής διαβήτη και παρουσίαζε τιμή ζάχαρου 65 γραμμ. σε 24 ώρες, μετά από 15 ημέρες σημειώθηκε η απίστευτη μείωση των 9,4 γραμμ. σε 24 ώρες.
Όραση:

Η Ριβοφλαβίνη που περιέχεται στη γύρη ενεργεί στον αμφιβληστροειδή υμένα του ματιού, με αποτέλεσμα την ξεκούραση και την προστασία της όρασης.
Εντερικές διαταραχές:

Η γύρη θεραπεύει τις δυσκοιλιότητες και βελτιώνει διάρροιες, εντερίτιδες, και εντεροκολίτιδες που προέρχονται από παθογόνα μικρόβια ή ακανόνιστη ανάπτυξη της χλωρίδας στο έντερο.
Πάρκινσον:

Με την χρήση γύρης αναφέρεται μεγάλη βελτίωση στο Πάρκινσον.

Αλλεργίες: είναι η έλλειψη ανοχής από πολλά άτομα σε διάφορες ουσίες, συμπεριλαμβανομένου και κάποιων ειδών γύρης. Όμως τα αλλεργικά συμπτώματα (συνάχι, αλλεργίες, εκζέματα, άσθμα) οφείλονται μόνο στις ανεμόφιλες γύρες. Αντίθετα καταναλώνοντας συστηματικά εντομόφιλη γύρη που μαζεύουν οι μέλισσες, κάθε αλλεργικό άτομο δύναται να γίνει ανθεκτικό. Μέσω της συνεχόμενης λήψης, κτίζεται από τον οργανισμό αντίσταση στους αλλεργιογόνους παράγοντες που δημιουργεί σταδιακή ανοσοποίηση.

Στην κατάψυξη: 18 μήνες (ενάμυσι χρόνο).
Στο ψυγείο: 45 ημέρες (ενάμυσι μήνα).
Η αποξηραμένη γύρη αντέχει περισσότερο, διατηρείται δε και εκτός ψυγείου. Γιά την φρέσκια-νωπή γύρη ενδείκνυται η φύλαξη στην κατάψυξη ώστε να διατηρείται αναλλοίωτη, από όπου μπορούμε κάθε τόσο να μεταγγίζουμε 100-150 γραμμ. στην ψύξη σε μικρότερο βάζο. Είναι απαραίτητο να ρυθμίσουμε την ψύξη κάτω από τους 4 βαθμούς, διότι λόγω της μεγάλης υγρασίας της φρέσκιας γύρης, η φύλαξη σε θερμοκρασία άνω των 4 βαθμών, ενέχει τον κίνδυνο να αναπτυχθούν ζυμώσεις, μύκητες κ.λ.π. στο προϊόν.

Πλοήγηση προς τα πάνω