Loading...
[email protected] +30 6995972414
ΓΕΝΙΚΕΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ


Η άσκηση της μελισσοκομίας

.. απαιτεί μεγάλη αγάπη και μεράκι, αλλιώς η αποτυχία είναι σίγουρη, τουλάχιστον στο θέμα της ποιότητας.

Σκοπός της παρούσης είναι

..να αντιληφθεί ο καταναλωτής - στο μέτρο του δυνατού-, την πραγματική αξία του προϊόντος που απολαμβάνει.

Σημαντικότερος παράγοντας είναι ο καιρός

..που θα επικρατήσει, ειδικότερα πριν και κατά τη διάρκεια της ανθοφορίας.

Οι ανθοφορίες στον Ελλαδικό χώρο, διαρκούν από εναν έως ενάμιση μήνα. Καλείται λοιπόν κανείς να καταστρώσει πριν την έναρξη της νέας χρονιάς έναν πολύ προσεκτικό σχεδιασμό, με συγκεκριμένους στόχους, που να περιλαμβάνει επιγραμματικά τα εξής βασικότερα σημεία:
1) Διαχείμαση των μελισσιών σε μαλακό – ήπιο τόπο, προσήλιο, νότιου προσανατολισμού, προστατευμένον από τους ανέμους και απαλλαγμένου από υγρασίες, που να προϋποθέτει αν γίνεται και πρώιμη ανάπτυξη των μελισσιών νωρίς την άνοιξη.
2) Εφαρμογή θεραπείας κατά το διάστημα αυτό, (η σημαντικότερη της χρονιάς) ώστε τα μελίσσια να ξεκινήσουν υγιέστατα τη νέα σεζόν. Οι κυριώτερες ασθένειες των μελισσών με φθίνουσα σειρά είναι: βαρροϊκή ακαρίαση, αμερικάνικη σηψιγονία, νοζεμίαση, ασκοσφαίρωση, ευρωπαϊκή σηψιγονία, παράλυση, δυσεντερία, τραχειακή ακαρίαση κ.α.
3) Συντήρηση, επισκευή και προετοιμασία όλου του μελισσοκομικού υλικού κατά την ίδια περίοδο.
4) Πλήρη και κατά το μέγιστο ανάπτυξη των μελισσοσμηνών, την περίοδο της άνοιξης.
α) Συλλογή μελιού από πρώιμες ανθοφορίες – μελιτοφορίες όπως: ερείκη, κούμαρο, πορτοκάλι, πεύκο κ.α. λουλούδια της άνοιξης,
β1) Ανάπτυξη και εξισορρόπηση των μελισσοσμηνών: χορηγώντας πληθυσμούς από τα δυνατά μελίσσια στα αδύνατα και συνενώνοντας μικρά μελίσσια με μέτρια.
β2) Παραγωγή νέων βασιλισσών γιά σχηματισμό νέων μικρών μελισσιών (παραφυάδων) προς ανάπτυξη. Αυτά μέλλει να είναι τα παραγωγικά μελίσσια της επόμενης χρονιάς, που πιθανόν θα πρωτοδώσουν μέλι το φθινόπωρο της ίδιας χρονιάς. είτε θα συνενωθούν με ένα παραγωγικό παλαιό μελίσσι ώστε να αντικατασταθεί η παλαιά – γερασμένη μάνα του και να σχηματιστεί ένα πολύ δυνατό - εύρωστο μελίσσι γιά υψηλή μελοπαραγωγή την ίδια χρονιά.
γ) Συλλογή γύρης η οποία είναι άφθονη κατά την περίοδο Μαρτίου – Απριλίου – Μαΐου.
δ) Παραγωγή βασιλικού πολτού κατά την ίδια περίοδο, μιάς και βασική προϋπόθεση γιά κάτι τέτοιο είναι η αφθονία γύρης.
ε) Συλλογή πρόπολης με τη χρήση ειδικής σίτας πρόπολης από τον Μάρτιο έως τον Οκτώβριο.
στ) Σχολαστικές και επίμονες επιθεωρήσεις των μελισσιών ανά εβδομάδα με παρεμβάσεις και χειρισμούς με στόχο την καλύτερη δυνατή ανάπτυξή τους και την διατήρηση της υγείας τους.
ζ) Πρόληψη και καταστολή της σμηνουργίας κατά τους ίδιους μήνες της άνοιξης και αναλόγως της χρονιάς. Τι είναι όμως σμηνουργία? Είναι ο φυσικός τρόπος πολλαπλασιασμού της μέλισσας και συμβαίνει κατά την άνοιξη, όταν η ανθοφορία είναι ορμητική, λόγω των βροχοπτώσεων που προηγήθηκαν και των αυξημένων θερμοκρασιών που επικρατούν. Σε τέτοιες συνθήκες, το μελίσσι συλλέγει άφθονες τροφές (μέλι-γύρη) και η μάνα του γεννά άφθονα αυγά- εκκολαπτώμενες μέλισσες (1500 ημερησίως), οπότε σύντομα φτάνει το σημείο του κορεσμού, όπου ξεχειλίζει από πληθυσμούς και τροφές, συμπεριλαμβανομένου των κηφήνων που είναι τα όργανα αναπαραγωγής. Βάσει ενστίκτου, τη στιγμή αυτή, αρχίζει να εκτρέφει πολυάριθμες νέες βασίλισσες, οι οποίες όταν εκκολαφθούν αποχωρούν της κυψέλης με μέρος του σμήνους σχηματίζοντας νέες αποικίες. Σε χρονιές έντονης σμηνουργίας η δουλειά του μελισσοκόμου διπλασιάζεται.
η) Παράλληλα και κατά την ίδια περίοδο, καθώς το μελίσσι αναπτύσεται και προστίθονται κηρήθρες στην κυψέλη, θα πρέπει ο μελισσοκόμος να φροντίσει ώστε να χτιστούν νέες κηρήθρες. Είναι φυσική ανάγκη της μέλισσας να χτίσει (αυτό το φρέσκο λευκοκίτρινο κερί). Η διαδικασία του χτισίματος, αποτελεί τον κύριο μηχανισμό εξυγίανσης του μελισσοσμήνους, καθότι οι όποιες εξωτερικές μολύνσεις αλλά και τα παθογόνα του ίδιου του μελισσιού, επικάθονται στο παληό κερί, το οποίο είναι άκρως πτητικό. Ως εκ τούτου, κάθε χρόνο, θα πρέπει ο μελισσοκόμος να λιώνει-αποσύρει το 1/3 από τις παλαιότερες μαύρες κηρήθρες και να τις αντικαθιστά με φρεσκοκτισμένες .
Πλοήγηση προς τα πάνω